Nieuws

Lees hier meer over de wereld om ons heen, ons programma en onze makers.

Hoofdinhoud
Je kan De Studio & De Cinema cadeau doen. Maak iemand gelukkig! Bestellen doe je hier of aan de inkombalie.

Van 8 tot 31 juli nemen de Antwerpse stadsdichters de bekende billboards van Agrafa over. Op 100 plekken zullen 4 gloednieuwe stadsgedichten opduiken in het straatbeeld van Antwerpen.

We Are Various is een online community radiostation dat momenteel uitzendt vanuit De Studio & Het Bos. Beats en pixels.

In de foyer van De Cinema: onze leestafels! Blader u rijk in de grote titels van filmtijdschriftenland. Elke maand nieuwe aanvoer dankzij de vliegende bib van onze filmbibliotheek, gevestigd in het M HKA.

Naar aanleiding van de publicatie Life is but a dream van Julie Cafmeyer werd gisteren onderstaande verk

Ben je een maker* tussen de 18 en 26 jaar met een goed idee voor (een try-out van) een project? Zoek je een goede plek om dat idee uit te voeren? En ben je nog vrij in augustus?

Om het stadsdichterschap financieel te steunen, houden de Antwerpse stadsdichters een benefietveiling van bijzondere objecten uit 20 jaar Antwerps stadsdichterschap. Op 25 april 2024 worden in Veilinghuis Bernaerts 17 unieke loten geveild.

Of je nu een frequente bezoeker bent of De Studio net ontdekt,

Lees hieronder de column die Amir Bachrouri bracht op Burgers & democratie #1 op 6 maart 2024:

 

De stijgende algemene kosten (energie, leveranciers, personeel,... - momenteel +15%) wegen ook op het werkingsbudget van De Cinema.  
Om onze dagelijkse werking op een kwalitatieve manier verder te kunnen zetten, zijn we genoodzaakt om onze tarieven te verhogen. 

Blinddoek een geliefde Fluister het gedicht in een oor Gebruik je fantasie

De internationale gemeenschap kijkt toe terwijl in Gaza een genocide plaatsvindt. Burgers in bezet gebied worden systematisch gebombardeerd, collectief gestraft en aan hun lot overgelaten.

Ben jij 18+, een harde werker en op zoek naar leuk studenten- of vrijwilligerswerk binnen een nog leuker team?
Join de partycrew van De Studio! 

Ben je tussen de 18 en 30 jaar oud en heb je het gevoel dat je nog niet helemaal je draai hebt gevonden? Was het traditionele onderwijs niet echt jouw ding? Heb je creatieve interesses, maar weet je niet hoe je deze professioneel kunt benutten? Maak je geen zorgen! Studio Digitaal helpt jou graag met het zoeken naar jouw volgende mijlpaal.

De Studio is een culturele hotspot op het Mechelseplein in hartje Antwerpen.

Hatha Yoga Surya ligt in hartje Antwerpen in de voormalige studio Herman Teirlinck en het huidige kunstencentrum “De Studio”. Onder dit prachtige gebouw schuilt een mooie yoga studio waar dagelijks lessen worden gegeven.

De Studio: volksuniversiteit, samen actueel denken & leven

Gedeelde kennis en kunde voor de 21ste eeuw

Levenslessen voor de toekomst

Dienstbaar, deelbaar & dierbaar

Filantropen, publieken allerhande, influencers en belangenbehartigers, ac

Jakob Cleymans is (g)een activist, vaste columnist van De Studio, student filosofie en geschiedenis, een van de drijvende krachten achter Fridays for Future Antwerpen en oprichter van de coöperatieve supermarkt Coop Centraal.

Op 4 mei staat heel Nederland stil bij de schade die in de Tweede Wereldoorlog is aangericht. In België is dat op 8 mei. Ondanks dat de oorlog zich steeds verder in ons verleden keert, manifesteert de pijn van toen zich nog steeds in ons leven.

Ruth Lasters reageert als onafhankelijk stadsdichter op het lerarentekort dat in alle provincies woedt, zeker ook in Antwerpen. Haar kersverse blog www.mevrouwustaatvoorhetbord.com is haar persoonlijke antwoord op de burn-out-golf die de sector teistert.
— Jakob Cleymans is (g)een activist en een naïeve en onverbeterlijke idealist. Hij studeert een combinatie van filosofie en geschiedenis, is betrokken bij Fridays for Future Antwerpen en staat ook mee aan het roer bij Coop Centraal, de democratische supermarkt. Hij hoopt niet samengevat te kunnen worden in één paragraaf en staat altijd open om in dialoog te treden met anders- en gelijkgezinden.
Wie door Antwerpen wandelt, wandelt eigenlijk door een enorm groot kunstatelier, dat van Frederik Lizen (36). Onder de naam En Plein Public gaat hij sinds 2010 te werk met de nodige graffiti op bouwpanelen en dat werk heb je ongetwijfeld al gespot.
Herinner je je nog de schoolstakingen voor het klimaat? In de eerste helft van 2019 kwamen duizenden jongeren wekenlang op straat om te brossen voor de bossen. Een signaal waar je niet naast kon kijken. De klimaatstrijd leek eindelijk hoog op de agenda van media en politiek gekatapulteerd.

Tous ensemble!
Allemaal samen?

Het programma van De Studio schiet dit seizoen alle kanten uit.
Er komt humor, reflectie, ontregeling, schoonheid, activisme, poëzie, filosofie, politiek, emotie en daadkracht.

Peter Verhelst kreeg de 72ste Arkprijs van het Vrije Woord uitgereikt. In zijn dankwoord vraagt hij zich af wat schrijvers en kunstenaars in deze radicaal veranderende tijden zullen, of moeten, doen. 

Op zondag 16 april kwam een nieuw stadsgedicht uit, geschreven door Lies Van Gasse.
Op woensdag 24 mei kwam een nieuw actualiteitsgedicht van Ruth Lasters uit. Over het verdwijnen van het politieke centrum in Antwerpen en in Europa, daar waar er in Gent bv. pogingen worden gedaan om het opnieuw consistenter te maken door de bundeling van Vooruit en VLD.
Are you interested in exploring the intersection of creativity, sexuality and futurism? (x/v/m)
Op donderdag 23 maart kwam een nieuw stadsgedicht uit, geschreven door Cleo Klapholz, dichter van dichtersduo Proza-K.
Op maandag 27 februari kwam een nieuwe stadsgedicht uit, geschreven door Lies Van Gasse.

‘Door een combinatie van een goede locatie, een eigenzinnige programmering en een neus voor interessante experimenten heeft het festival een publiek aangeboord waarvan niemand wist dat het bestond: de talrijke liefhebbers van grafiek en het gedrukte boek, van zelfgemaakte zines, van stripverha

In de gloriedagen van het genre circuleerden er een slordige 200 miljoen (!) strips in Thailand. Ze staan bekend als katun lem la baht, een naam die verwijst naar de spotgoedkope prijs van een exemplaar: één baht, of een oude Belgische frank.

Het Antwerps Kunstenoverleg is het officiële adviesorgaan inzake kunst- en cultuurbeleid van de stad Antwerpen. Toch nam het kabinet cultuur de voorbije weken herhaaldelijk besparingsbeslissingen zonder enige overleg met AKO.

Na het succes van de Watchapp-voorstellingen Emmi & Leo, Thomize en IMKE. komt SKaGeN opnieuw vernieuwend uit de hoek.

Tien jaar in De Studio

Wat een tijd. Wat een decennium.
Een rollercoaster eindigend in stilstand.
Een verjaardag vieren zat er niet in, 
maar we proberen dat goed te maken met dit magazine.

Luistertip: In zijn gloednieuwe podcast Tot Onze Grote Spijt spreekt Johan Terryn met mensen over dat vervelende gevoel dat we allemaal kennen en liefst niet willen hebben: spijt. Na amper drie afleveringen telde Tot Onze Grote Spijt al meer dan 14 000 beluisteringen.
Een aanrader!

Wij, kunstenaars en cultuurwerkers, creëren samen een bruisend aanbod dat in het buitenland wordt geroemd om zijn creativiteit en inventiviteit. 

Roots in Congo, opgegroeid in Nederland en gesetteld in Brussel: Amunaso (Joyce Amunaso Mayele) verlegt zowel letterlijk als muzikaal haar grenzen.

Mankiyan tast graag de grenzen van het muzikale spectrum af, met haar kenmerkende UK-influenced en van bass doordrongen muziekcollectie.

Deel van het Antwerpse VHS-collectief en vaste sidekick van de legendarische Kleine Crack. Kleine Kova treedt uit de schaduw en brengt haar soloplaat voor het eerst live op OVERLAST.

Deze Gent-based selector serveert dromerige, club- en booty-bounce-tracks. Ze stond al op Pukkelpop, Dour Festival, Deep in the Woods en nu dus ook op OVERLAST. Bereid je voor om te shaken op de dansvloer!


Check out Nikomba @ OVERLAST - zaterdag 14 mei 2022

De Leuvense Jesse Catteau trekt je met synths, gitaar en zang mee in een dromerige sfeer waarin de nineties-invloeden nooit veraf zijn.

Sverre Rous is the young star of Dealer. The film just won nine of its fourteen nominations for the Ensors, including the Ensor Best Film of the year.

Jean Tocheport noemt zichzelf ‘een van Screaming Jay Hawkins’ zeventig verloren zonen’. Zangeres Judy Croquefe is dan weer ‘de geheime kleindochter van Kate Pierson’. Het lot bracht muzikaal wonderkind Jacob Hus (bas), die al eerder op OVERLAST speelde met 2 Times Nothing, op hun pad.

Kiche is het muzikale project van fotografiestudent Ismaël Iken. Harde beats versmelten met immersieve visuals. Een wondere wereld vol knisperend beatgeweld en psychedelische beelden. Voor wie niet vies is van een trip.

Ohne Francis is het muzikale project van theatermaker en muzikant Viktor De Greef. Geïnspireerd door verlaten karaokebars en het Nederlandstalige levenslied brengt hij een muzikale performance die knalt, snijdt en troost.

Reinhilde Decleir heeft ons verlaten.
De Studio rouwt. Het Mechelseplein rouwt.

Tien jaar geleden was ik een beetje bang van Reinhilde Decleir.
Wij hadden onze intrek genomen in 'haar' Studio.

Goesting om bij te verdienen tijdens De Studio's nightlife?

Wij zoeken nieuwe crew members die gemotiveerd en enthousiast zijn om de bar, de vestiaire en de inkom te bemannen tijdens onze feesten. Horeca-ervaring is een pluspunt. 

Who’s ready to battle?
Point of U film fest is celebrating your story!
Join this competition and show your work to judges Adil El Arbi, Bilall Fallah and many more...

Voor de eerste TAKE OVER van 2022 zijn we op zoek naar jongeren tussen 16 en 26 jaar die gebeten zijn door drag en samen met Antwerpse drag queen Veronika Deneuve aan de slag willen gaan in De Studio.
Onze artiesten en medewerkers staan te popelen om jullie opnieuw te verwelkomen. Wij verwachten jullie!
WIJ GAAN TERUG OPEN - ticketkopers worden persoonlijk gecontacteerd.
Toen Raphael Nolens, initiatiefnemer van het ESF project “Studio Digitaal”, met het idee kwam om een groepstraject op te zetten waarin “onze” Studio Digitaal deelnemers samen zouden werken aan een webshop voor de warmste week, waren we meteen enthousiast. “Een webshop kan je op één dag bouwen,” zei hij, ”dus op twee weken moet het zeker lukken.“
TEJO, partner van De Studio, komt naar het Maagdenhuis met een belevingsexpo
Erik Martens - Zoals de vampier in het midden van de nacht wakker schrikt en met een hoofd vol avonturen uit zijn kist stapt, zo openden wij op 9 juni opnieuw onze deuren voor het publiek. In het begin nog een beetje stram in de ledematen, maar al gauw zorgden de eerste ontmoetingen met het gretige publiek voor een lichte vorm van euforie. Wij filmliefhebbers zijn nachtdieren die onweerstaanbaar worden aangetrokken tot de duisternis van een bioscoop, we vinden het fijn gehypnotiseerd te worden door een groot scherm, we laten bizarre films rammelen met onze emoties, we nemen onwaarschijnlijke zaken aan voor waar en voelen ons daar meer dan uitstekend bij, dankuwel.
‘Nuff Said is doorheen de jaren een vast begrip geworden. Curator, brein en organisator van het meest diverse en onverwachte cultuurconcept in Antwerpen is Mourad Bekkour. Ooit begon ‘Nuff Said in de foyer van CC Berchem, maar nu het zijn kinderkleren ontgroeid is, gaat ‘Nuff Said voor de volgende stap. En die leidt rechtstreeks naar het kloppend hart van Antwerpen: De Studio. Daar zijn ze meer dan klaar om ‘Nuff Said een plek te geven, host Soe Nsuki krijgen we er als cadeau bovenop. Hoog tijd om even te peilen naar wat we kunnen verwachten dit najaar!
Op maandag 16 augustus begon er een nieuw avontuur in De Studio. 20 jongeren jongeren volgen vanaf dan vier dagen lang een bootcamp als startpunt van het traject HACK met als centrale thema’s: Hoe ervaren, gebruiken en ondergaan jonge mensen het internet en sociale media? Waarom doet iedereen zich op Instagram beter voor dan hij is? Wat is de impact van grote bedrijven als Facebook en Google op de maatschappij? Welke rol speelt een algoritme bij het maken van een keuze? Wat doen al die camera’s in de openbare ruimte en zorgen die voor meer veiligheid? Veel vragen… misschien heeft Google een antwoord? 
Filip Tielens - Wat maakt producties met jongeren zo uniek? Kies je als organisatie voor audities, of net niet? En hoe bereik je een breder publiek dan enkel de usual suspects? Over deze en andere vragen brachten we fABULEUS, Jong Wild, LARF! en WAJOW samen. Samen met De Studio slaan zij dit seizoen de handen in elkaar voor HACK!, een compilatievoorstelling over sociale media, controle en privacy.
Ilja Antonneau, Hadewych De Prins & Marc Verstappen - Het ideale scenario is dat jongeren een duurzame job vinden op het einde van het traject, maar dat hoeft zeker niet de finaliteit te zijn – vanuit een wanhopige toestand terug goesting krijgen om het leven of een studie aan te pakken – dat vind ik ook erg waardevol.
Jakob Cleymans - De Aarde is ziek: zowel haar bewoners – corona – als zijzelf – klimaatopwarming. Deze ziektes zijn uitvoerig beschreven en zijn uiteraard van belang, maar soms worden de symptomen vergeten. Symptomen als de polarisatie. MAGA, vaccinatie, BLM… Bij al deze zaken heeft iedereen meteen een mening. Of liever gezegd, sluit iedereen zich bij een mening aan: voor of tegen.
Omwille van de nieuwe coronamaatregelen zijn we genoodzaakt om vanaf deze zondag 26 december onze deuren te sluiten.
Als kunstencentrum voor jongeren wil De Studio de stemmen van tieners luid en duidelijk laten horen. Hoe zien zij 'het leven'? Wat denken zij?  Waar zijn zij mee bezig? Hoe voelen ze zich?
Eindelijk krijgen jullie opnieuw een shot cultuur.  Tijdens de zomermaanden voorzien we jullie van spannende culturele trips. Wie is er klaar voor deze roes?
Nu het Noordkasteel herschapen is in een werf voor de Oosterweelverbinding, vonden de organisatoren van het Contrair-festival een nieuwe stek buiten de stadsgrenzen, in Wommelgem zowaar. Deze zomer moet daar middenin een maïsveld een pop-upamfitheater voor dj’s, bands en andere podiumkunstenaars verrijzen. In afwachting oogst Het Veld, zoals Yves Massignani en Thomas Van Praag hun culturele hub noemen, nu al lof met haar pas geopende foodbar in de tuin van Les Jardins.
Blijkbaar bieden de versoepelingen van het overlegcomité geen perspectief over de zomer aan de cultuursector. Gezien de huidige besmettingsgraad en het aantal ziekenhuisopnames brengen we zeer veel begrip op voor die beslissing. En toch…
Adil El Arbi & Bilall Fallah gaan opnieuw op zoek naar de makers van morgen.  Point of U daagt jou, jonge content creator, uit om je creatieve grenzen op te zoeken en te verruimen. Of je nu gebeten bent door de TikTok-microbe, on the daily op YouTube te vinden bent, een baas bent in IG-reels of je vlogs viral doet gaan, Point of U is calling! 
Op donderdag 25 februari kleuren alle Belgische cultuurhuizen groen! Samen roepen ze de politici van ons land op tot heropening van de culturele sector. Geef cultuur groen licht! 
Grafixx kan je vanaf nu rustig meemaken vanuit je luie zetel. Een podcast met vijf afleveringen over het leven en werk van illustratoren Lukas Verstraete, Martha Verschaffel, Gerda Dendooven, Brecht Vandenbroucke, Bart Schoofs en Ephameron. Eva Mundorff stelt de vragen rechtstreeks in je oor.

Bijna 200 jaar geleden geschreven: in 1835.
Door de Fransman Alexis de Tocqueville.
Zou net zo goed over nu kunnen gaan.
De geschiedenis herhaalt zich niet. 
Nooit.
De mensheid echter voortdurend.
[huisfilosoof Ilse Daems]

Lockdowns, lessen van thuis volgen, geen feestjes, je vrienden niet zien. Onze jongeren hebben het moeilijk. We mogen het mentale welzijn van jongeren niet uit het oog verliezen. Hun strijd wordt niet opgenomen in de dagelijkse opnamecijfers.

De Studio, theatermaker Maxime Dreesen en acht jonge performers presenteren de première van de protest performance Youth For Sex voor tijdens Antwerp Queer Arts Festival & Love at first Sight.

Neal Leemput - Groot nieuws in de kantlijn: Hongarije keurt een ‘omstreden antihomowet’ goed (DS 15 juni). Het hoeft niet te verbazen. De despotische familieman Viktor Orban toont zich al langer een koele minnaar van lgbtq-rechten. Met de verkiezingen in het vooruitzicht zag hij zich vermoedelijk genoodzaakt zijn hartgrondige hekel aan de mensenrechten in de wet te verankeren.
“Als jij een speech zou geven, als wie zou je dat dan doen, voor welk publiek, met wat voor een boodschap en in welk decor?”
Adil El Arbi & Bilall Fallah gaan opnieuw op zoek naar de makers van morgen.  Point of U daagt jou, jonge content creator, uit om je creatieve grenzen op te zoeken en te verruimen. Of je nu gebeten bent door de TikTok-microbe, on the daily op YouTube te vinden bent, een baas bent in IG-reels of je vlogs viral doet gaan, Point of U is calling! 

De Studio en De Cinema blijven gesloten tot 1 mei. Ook wij starten aan onze zoveelste ronde 'uitstellen'.

Villanova Festival, de broedkast van Villanella voor jonge makers, is terug van weggeweest.

De Kunstbende finalisten zijn al eventjes bekend. Ze werkten naar een prachtig toonmoment toe tijdens de Bendeweek in DE Studio. Binnenkort is het tijd voor le moment suprême: DE KUNSTBENDE FINALE

De eerste voorronde van Kunstbende 12 zit erop. Wil je weten wie er in de prijzen viel? Check hier dan de lijst.

PERFORMANCE:

Op 7 januari kwamen programmatoren van over heel Vlaanderen naar DE Studio in Antwerpen om te grasduinen in ons aanbod voor het culturele seizoen 2016-2017.

Van 14 tot 18 april 2015

Honderd finalisten van Kunstbende staan te trappelen om vanaf dinsdag 14 april de wondere wereld van de rituelen te verkennen.

Je bent jong en je wil wat in de media

Hanneke Paauwe kan als geen ander een buitengewoon intrigerend verhaal vertellen op het theater. En ze houdt ervan ook de toeschouwers stevig te tackelen.

Kunstbende, dé wedstrijd in kunst voor jongeren tussen 13 en 19 jaar bestaat dit jaar 15 jaar. Voor deze feesteditie halen we alles uit de kast.

Tijdens de feestelijke slotdag 24 maart ontving Tomy Wieringa de literaire jongerenprijs De Inktaap. Zijn roman Dit zijn de namen werd door ruim 1.500 scholieren uit Nederland, Vlaanderen, Suriname en Curaçao uitgeroepen tot absolute favoriet.

Na 11 regionale voorrondes, verspreid over Vlaanderen en Brussel, een spetterende finale en een selectie door onze ijzersterke jury zijn onze winnaars bekend. Zij verwerven nu een heldenstatus en eeuwige roem.

Op dinsdag 5 maart sleepte de schrijver David Pefko de Inktaaptrofee 2013 in de wacht met zijn boek Het voorseizoen. Jongeren uit Nederland, Vlaanderen, Suriname en Curaçao kennen deze literaire prijs toe.

Het is een zwarte dag voor onze kleine firma Villanella.

De 22-jarige Vincent van Meenen, winnaar regio Antwerpen, is met zijn verhaal ‘Cowboy’ verkozen tot winnaar van Write Now! 2012. De jury roemde de explosiviteit van het verhaal zonder dat het ontspoort.

Na 11 regionale voorrondes, verspreid over Vlaanderen en Brussel, een spetterende finale in Vooruit te Gent en een selectie door onze ijzersterke jury zijn onze winnaars bekend. Zij verwerven nu een heldenstatus en eeuwige roem.

Villanella werkt samen met verschillende andere Europese literaire instellingen om Y’POETRY 2012 op poten te zetten.

Sinds de zomer van 2011 is Villanella de trotse eigenaar van het iconische gebouw van de voormalige Studio Herman Teirlinck in Antwerpen.  Het gebouw kreeg nu een nieuwe functie: De Studio, Podium voor Jong Publiek en Centrum voor Jong Talent.

Kunstbende 12 zit erop! Ook deze editie zat boordevol talent. Een overzichtje van de winnaars...

FAST FORWARD 2020 is een unieke en verrijkende ervaring voor jongvolwassenen. Een kans om eens verder te kijken dan de neus lang is. Het is een project van Villanella en Wereldculturencentrum Zuiderpershuis voor scholen.

Op 20 november lanceert de Nederlandse Taalunie in Brugge een nieuwe jongerenwebsite over het Nederlands: De wereld van de Nederlandse taal.

De Amsterdamse studente Niña Weijers(22) is gisteren verkozen tot het schrijftalent van Nederland en Vlaanderen. Zij wist met haar kortverhaal 'Dat dit het begin was van iets' de jury te overtuigen. De jury roemde de kracht van het verhaal en het vermijden van clichématigheden.

We hebben weer een nieuwe weekwinnaar voor de grote stiftgedichtenwedstrijd van Villanella & Kraai!

Deze keer is het de Nederlandse Dymphie Lemmens (jaja, we gaan internationaal!) met het gedicht 'De toekomst staat op het spel'.

 

Het gaat vooruit! Er is alweer een nieuwe weekwinnaar voor onze Stiftgedichtenwedstrijd.

♦ DE WINNAARS ♦

◊ TXT ◊
1. Sibran Sampers
2. Evy Maes
3. Joeri Van Horen

De tweede weekwinnaar van onze stiftgedichtenwedstrijd is bekend!

De eer gaat naar Yannick Wijnants met zijn stiftgedicht 'Overleven'.

Ook jij kan nog steeds meedoen natuurlijk! 

Yannick Wijnants - Overleven

Klickr.be, het virtuele museum van Villanella en het FotoMuseum Antwerpen, opent op donderdag 1 april (no joke!) om 16 uur zijn deuren!

De winnaars van De Gouden Uil 2010 werden vanmiddag bekend gemaakt!
De gelukkigen zijn:

De Gouden Uil Literatuurprijs: Cees Nooteboom - 's Nachts komen de vossen

De Gouden Uil Jeugdliteratuurprijs: Ditte Merle - Wild Verliefd

De stiftgedichtenwedstrijd is een weekje bezig, en de jury heeft een eerste weekwinnaar geselecteerd! De eer gaat naar Delfien Van den Heede, met haar stiftgedicht 'Kukeleku'. Zij wint de stifgedichtenbundel 'Schrap me' van Dimitri Antonissen en gaat door naar de finale.

Op maandag 15 maart werden in Mezzo op Radio 1 in primeur de genomineerden bekendgemaakt van De Gouden Uil Literatuurprijs 2010 en De Gouden Uil Jeugdliteratuurprijs 2010. Dat gebeurde door de respectieve juryvoorzitters: Guy Mortier en Jelle Van Riet.

Op dinsdag 2 en woensdag 3 maart 2010 organiseert Villanella samen met Wereldculturencentrum Zuiderpershuis Congo 50. Deze tweedaagse wil een alternatieve les geschiedenis zijn over 50 jaar onafhankelijkheid van Congo.

De Gouden Uil is de jaarlijkse boekenprijs voor oorspronkelijk Nederlandstalig werk die zich enerzijds richt op literatuur en anderzijds op kinder- en jeugdboeken. Twee autonome jury's waarin telkens vijf deskundigen zitting hebben, nomineren ieder jaar vijf boeken per categorie.

Tijdens een feestelijke bijeenkomst op maandag 8 maart in de Doelen in Rotterdam werd Robert Vuijsje onder toeziend oog van 1.500 jongeren, afkomstig uit Nederland en Vlaanderen, uitgeroepen tot de absolute favoriet.

Benieuwd naar het jonge talent? Dit zijn de winnaars van de Kunstbendevoorronde in Gent.

MUZIEK

JURY: Bram Van Parijs - Luc Waegeman - Arne Cools

Van 11 tot 18 december 2009 organiseren alle proffen, medewerkers en studenten van de Gentse Faculteit Politieke en Sociale Wetenschappen een veiling ten voordele van Music For Life.

Lange Wapper of niet, De Nachten bouwt dit jaar een brug tussen Antwerpen en Berlijn. We gebruiken daarvoor wat brokstukken van De Muur, dit jaar 20 jaar gevallen. Plechtige inhuldiging over minder dan een maand.

De helaasheid der dingen van Felix van Groeningen is de officiële Belgische inzending voor de Oscar van Beste niet-Engelstalige Film (Academy Award for Best Foreign-language Picture). Dat heeft het Belgische Oscarcomité dat vandaag bijeen kwam beslist.

Villanella heeft een plan klaar voor als de Studio Herman Teirlinck straks leeg komt te staan: het wil van 'De Studio' een kunstencentrum voor jongeren maken.

Het is bijna zomervakantie. Iedereen vertrekt op reis. Of niet. Speciaal voor alle thuisbijvers opent Villanella een virtueel reisbureau.

Het videospel Tetris blaast dit jaar 25 kaarsjes uit en dat viert Villanella met een Tetrisspecial.

De Gouden Uil is de jaarlijkse boekenprijs voor oorspronkelijk Nederlandstalig werk die zich enerzijds richt op literatuur en anderzijds op kinder- en jeugdboeken.

De prijsuitreiking vond plaats op maandag 4 mei 2009 op Het Schoon Verdiep in Antwerpen. De winnaars waren:

Gisteren werden de winnaars van De Gouden Uil bekend gemaakt. Hier zijn ze nog eens op een rijtje:

De Gouden Uil Literatuurprijs: Robert Vuijsje - Alleen maar nette mensen

Kunstbende X (design by Fourpack)Kunstbende, de enige echte kunstwedstrijd voor jongeren, wordt tien jaar en dat moet gevierd worden.

Tijdens de tweede helft van de jaren tachtig mocht ik voor het eerst het gordijn achter mij dichttrekken in het stemhokje. De kleinste theaterloge ter wereld, daar stond ik in. Geen publiek, slechts een vel papier en een rood potlood in mijn hand.

Op 4 mei weten we wie de winnaars geworden zijn van De Gouden Uil. Om je wat voor te bereiden op de Gouden Uil Prijs van de Lezer kun je alvast 23 en 28 april 2009 in je agenda noteren.

Een tijdje geleden lanceerde Villanella voor De Eerste Keer een prijsvraag.

De genomineerden voor De Gouden Uil zijn sinds 16 maart bekend. Stem mee en zorg ervoor dat jouw favoriet op zondag 4 mei 2009 de winnaar van De Gouden Uil publieksprijs wordt!

Dit zijn de genomineerden:

Vijf dagen na de lancering van The Path verschenen de eerste reacties op het net. Op Steam stond het op de derde stek van de meest verkochte indie games.

In De Standaard kun je vandaag lezen dat Britse jongeren straks chatles krijgen in plaats van geschiedenis. In Groot-Brittannië is een wetsvoorstel gelanceerd waarin het vak informatietechnologie centraal staat.

Sinds 18 maart 2009 kun je The Path, een horror game van het Belgische productiehuis Tale of Tales, downloaden. In het spel, dat in samenwerking met Villanella werd geproduceerd, kruip je in de huid van Roodkapje.

Tijdens een feestelijke bijeenkomst op dinsdag 24 maart in deSingel in Antwerpen werd Het schervengericht van A.F.Th. van der Heijden uitgeroepen tot de winnaar van De Inktaap 2009. A.F.Th.

(Bende van de Kammenstraat avant la lettre)

Om al je gaten te vullen. Excuseer? In je geweten, in je programma, in je onuitputtelijke zoektocht naar spanning, in je hersenpan, in je maag. Beschouw Hanneke Paauwe als diva van de scherpe observatie. De popster van de literaire miniatuur, koningin van de korte spurt.

Write Now! 2008 gaat op zoek naar schrijftalent. Jongeren van 15 tot en met 24 jaar strijden met hun proza, poëzie, column, raptekst, script of welke tekst dan ook om een plek in de landelijke finale. 

interview met Marc Verstappen
uit De Tijd - 26/1/2005

26 juni 2004 — Het Parool

Huisartiesten op de schouw

Een ontluikende kunstenaar wordt voor een bepaalde tijd uitgenodigd om in de villa te komen werken.

Joernalist Jeroen De Preter over Kunstbende

Op 1 mei 2004 leverde Steve Stevaert in hoogsteigen persoon de sleutels van zijn stad af voor de grote finale van de vijfde editie van Kunstbende. 5 jaar wedstrijden in kunst. Sleutelwoorden?

Genk is nieuwe geschiedenis. Nauwelijks een eeuw oud en groot geworden door de steenkool, is één van de jongste steden van het land op korte tijd uitgegroeid tot het typevoorbeeld van de nieuwe stad. Maar er is meer.

Laten we wel wezen. Steden die al hun shoppingcentra op een hoop smijten, mooi nummeren en vervolgens zonder weerga beton blijven gieten, vinden wij geweldig.

Bijna 6 jaar Villanella en de speeltijd is voorbij: we maken ons op voor de grote school. Door de overmoed van het verleden lijken we op het federale België: gevangen in een strak financieel keurslijf en hopend op het 'licht aan het einde van de tunnel'.

Met de steun van het Sociaal Impulsfonds en Jeugd en Stad Antwerpen.