Weerwoord

SCH/OUDERS

Ondertitel
een festival over de kracht van ouderschap in de samenleving
Categorie
Afbeelding

Toen ze moeder werd, merkte schrijfster Anneleen Van Offel dat er weinig ruimte is voor het mentale proces dat dat met zich meebrengt. In onze maatschappij hebben we ouderschap geïndividualiseerd, is de mythische work-lifebalance een persoonlijk probleem, is er nauwelijks ruimte voor verdriet en wordt zorg niet gedeeld binnen de gemeenschap. Het is tijd voor een positieve omwenteling rond ouderschap en welke plek dat inneemt in de maatschappij. Met SCH/OUDERS brengt ze kunstenaars, schrijvers, denkers, ervaringsdeskundigen, twijfelaars en dromers samen voor een dag waarop oude denkbeelden kapot mogen gaan.

Ons huidige model is onhoudbaar. Welke prioriteiten willen we leggen als samenleving? Hoe schatten we werk dat niet gebaseerd is op loon maar op liefde weer naar waarde? Wat betekent dit voor onze collectieve tijdsbesteding? Welke ondersteuning zou er mogen zijn voor matrescentie, een woord dat zelfs niet op Wikipedia staat? Hoe kunnen we ruimte maken om stil te staan, zodat we vooruit kunnen?

"Motherhood is, in Western discourse, the place in our culture where we lodge, or rather bury, the reality of our own conflicts, of what it means to be fully human" Jacqueline Rose

“I was haunted by the stereotype of the mother whose love is 'unconditional'; and by the visual literary images of motherhood as a single-minded identity. If I knew parts of myself existed that would never cohere to those images, weren't those parts then abnormal, monstrous?” Adrienne Rich

"Wie heeft beslist dat werken voor loon wel een belangrijke bijdrage is aan deze maatschappij, en het zorgen voor kinderen niet?" Anja Meulenbelt

Op het programma:

Openingsdebat: Hoe maken we ruimte voor de kracht die ouderschap kan betekenen voor de samenleving? Welke prioriteiten willen we leggen? Wat betekent dit voor onze collectieve tijdsbesteding? Welke ondersteuning zou er mogen zijn voor matrescentie, een woord dat zelfs niet op Wikipedia staat? In het openingsdebat gaan we naar de kern van SCH/OUDERS: onderzoek naar wat een positieve omwenteling rond ouderschap kan zijn. Met Noëmie Willemen, Hanan Challouki Suzanne Grotenhuis. Gemodereerd door Anneleen Van Offel.

Openingsperformance: Een muzikale performance die SCH/OUDERS met poëtische kracht aftrapt. Met Babeth Fonchie Fotchind, Jana Arns, Zita Theunynck, Elena Peeters en Adriaan Severins (SLAK)

Salon #1: Ouderschap na trauma - In de salons ga je in gesprek met andere ouders, onder de begeleiding van een bekende ervaringsdeskundige. Hoe kan ouderschap na trauma eruit zien? Wat kunnen we leren, hoe kunnen we helen, welke (positieve?) impact kan het hebben? Hoe ziet cycle breaking eruit, wat kan je doen om jezelf te beschermen en voor jezelf te zorgen? Met schrijfster Fleur van Groningen.

Salon #2: Vaderschap en kwetsbaarheid - In de salons ga je in gesprek met andere ouders, onder de begeleiding van een bekende ervaringsdeskundige. Welke ideeën heersen er rond vaderschap, en hoe ga je daarmee om? Hoe kwetsbaar kan en mag je jezelf als vader tonen, hoe rijm je verwachtingen over mannelijkheid met zorg? Met illustrator Arnoleon.

Salon #3: Ouderschap op sociale media - In de salons ga je in gesprek met andere ouders, onder de begeleiding van een bekende ervaringsdeskundige. Hoe kunnen sociale media een hulp zijn in het ouderschap? En wat zijn de valkuilen? Wat deel je, en wat hou je voor jezelf? Met schrijfster Katrijn Van Bouwel.

Talk #1: Het systeem werkt niet - schrijfster en politica Anja Meulenbelt pleit voor een hernieuwde waardering voor moederschap en een maatschappij waarin zorg de ruimte krijgt die ze verdient.

Talk #2: De vrouw in de moeder - vroedvrouw Uwe Porters maakt het tot haar missie om het taboe van de moeder als seksueel en sensueel wezen te doorbreken. Ben je als moeder ook nog een vrouw, een partner, een seksueel wezen?

Leesclub: radiomaakster en schrijfster Annelies Moons gidst je door een aantal inspirerende boeken over het ouderschap. Ze laat je kennis maken met een divers scala aan inspirerende stemmen die je moét gelezen hebben. Een literaire tupperwareparty waarvoor je zelf niet op voorhand een boek moet gelezen hebben, al mag je natuurlijk ook je eigen inspiratiebronnen in de arena gooien.

Concert: Stoomboot brengt een intieme set uit zijn nieuwe plaat Ook voor mij is het zoeken, over de geboorte van zijn zoon en het prille vaderschap.

Expo: Voor Nooit meer alleen weefde Ephameron ervaringen van jonge ouders samen tot een gevoelig en sfeervol beeldverhaal. Ze ging op zoek naar een gemeenschappelijke beleving van een ingrijpende levensgebeurtenis — de geboorte van een eerste kind. Zeven hoofdstukken bieden elk een andere blik op nieuw leven, want na de komst van een kind ben je nooit meer alleen, maar ook nooit meer alleen. Een expo over haar hartverscheurend prachtige boek. 

Theater: Soldaat Van Aken, de vijand lacht zich dood - Lode Van Aken (1943-2021) wordt in de vroege jaren '70 wel één van de eerste huismannen van ons land. Om het verhaal van zijn vader te vertellen interviewde Adriaan zijn moeder, zijn zus, zijn vrouw, een paar nichtjes, de enige zus van zijn vader en vier van diens broers. Een intieme podiumervaring voor een klein publiek die even theatraal als auditief is, en waarin Adriaan weliswaar is te horen, maar de scène voor het overige aan zijn 13-jarige dochter Maria-Julia laat. - door Het Nieuwstedelijk

Performance: Door te schrijven onderzocht Tamayo Okano voor haar performance Care (Past/Present/Future) de complexe moeder-dochterrelatie, die resoneert met zowel persoonlijke als universele thema’s. Door dit creatieve proces kon ze verschillende stemmen en ervaringen in zichzelf met elkaar verzoenen. Zoals Kae Tempest het uitdrukte: "in het bijzondere ligt het universele besloten." Tamayo leerde meer aandacht te besteden aan haar eigen ervaringen, waardoor ze op een dieper niveau verbinding kon maken met anderen.

Cinema: Naar aanleiding van SCH/OUDERS presenteert De Cinema op donderdag 9 mei om 20u15 de film Cinco Lobitos, een gevoelig en uiterst herkenbaar portret van de worstelingen van een jonge moeder tegen de achtergrond van een idyllisch stadje aan de Baskische kust.

Boekpresentatie: Anneleen Van Offel - curator van SCH/OUDERS - presenteert op zondag 26 mei om 14u30 haar nieuwe boek De stem van Sulina in De Studio.

zo 29 sep 24     13u00
Info

Wegens omstandigheden zijn we genoodzaakt dit festival te verplaatsen van zaterdag 11 mei 2024 naar zondag 29 september 2024.