Families

ravensbrück

Leeftijd
10-99j
Ondertitel
Lucinda Ra / Stefanie Claes & De Studio
Categorie
Afbeelding

Aline Vervoort, de grootmoeder van Stefanie Claes, wordt tijdens de Tweede Wereldoorlog samen met haar ouders opgepakt in haar huis in Winksele. Een jaar lang verblijft ze in het Duitse vrouwenconcentratiekamp Ravensbrück. Ze overleeft die donkere maanden vol koude, honger en mishandeling, maar haar leven is voor altijd getekend door de gruwelijke oorlogsgebeurtenissen. Niets is ooit nog hetzelfde.

Als kind droomt Stefanie soms dat soldaten haar straat binnenvallen en dat ze moet vluchten. Maar het is pas op haar 16de dat ze echt beseft welk drama er zich in haar familie heeft afgespeeld en dat ze daarover gesprekken is beginnen voeren met haar grootmoeder en moeder. Gaandeweg wordt het duidelijk dat het oorlogsverleden van haar familie overal tussen, in, op en onder zit.

Met Mia Kermis ontwikkelde Stefanie haar bijzondere theatertaal: klein, ambachtelijk, persoonlijk en beeldend. Deze manier van vertellen zet zich verder om het verhaal van Aline Vervoort, en de echo doorheen de generaties, te theatraliseren. Als inspiratiebron voor ravensbrück baseert Stefanie zich - naast documentaires, historische naslagwerken en interviews met trauma-experten - op gesprekken met haar (groot)moeder en flarden uit persoonlijke brieven.

ravensbrück wordt een woordloze en beeldende voorstelling voor volwassenen en (hun) kinderen vanaf 10 jaar, voor een beperkt publiek. Meer dan over de letterlijke betekenis van een oorlogstrauma, gaat ravensbrück over hoe bepaalde gebeurtenissen een levenslang effect hebben in en op je leven. Drie generaties vrouwen staan centraal, want iedereen is een kind van iemand.

Lees het interview met Stefanie Claes en haar moeder over intergenerationele oorlogstrauma's:
'Toen ik een kind verloor, zei mijn moeder: er is groter leed.' – De Standaard

Lees het interview met Stefanie Claes door Kiriko Mechanicus voor De Brakke Grond.
'Ik vind het belangrijk om niet vast te blijven zitten in een negatief verhaal, maar om me juist te focussen op de kracht ervan. Ik wil iets doorbreken.'

Hoofdinhoud
Media content
Afbeelding
Credits

concept, ontwerp & spel Stefanie Claes dramaturgie & feedback Sofie Van der Linden, Barbara Claes & Simon Allemeersch lichtadvies Marlies Jacques productie Lucinda Ra coproductie De Studio & VIERNULVIER spreiding Vincent Company in samenwerking met De Grote Post, Museum Dr. Guislain & Schouwburg c o r s o met de steun van de Vlaamse Gemenschap & deAuteurs

Schoolvoorstellingen
1e secundair
2e secundair

Archief

di 24 okt 23     13u30
De Studio
Antwerpen
wo 25 okt 23     20u00
Première
De Studio
Antwerpen
do 26 okt 23     13u30
De Studio
Antwerpen
do 26 okt 23     20u00
De Studio
Antwerpen
vr 27 okt 23     13u30
De Studio
Antwerpen
vr 27 okt 23     20u00
De Studio
Antwerpen
za 28 okt 23     15u00
De Studio
Antwerpen
za 28 okt 23     20u00
De Studio
Antwerpen
zo 29 okt 23     15u00
De Studio
Antwerpen
zo 29 okt 23     20u00
De Studio
Antwerpen