Film / Oranje

MIKEY AND NICKY

Ondertitel
ELAINE MAY
VS 1976 - 106' EN OT
Categorie
Afbeelding
Mikey and Nicky

In de loop van een enkele nacht wordt de jarenlange vriendschap tussen Nicky (Peter Falk) en Mikey (John Cassavetes) op de proef gesteld wanneer deze laatste denkt dat een huurmoordenaar van de maffia hem op de hielen zit. Na twee eerdere samenwerkingen in Cassavetes’ eigen films, zorgde Elaine May met Mikey and Nicky misschien wel voor het meest diepgaande portret van de vriendschap tussen deze twee heren, met alle spanningen en onmogelijke toenaderingspogingen van dien. May weet achter het vernis van machogedrag iets te ontwaren van de radeloosheid van een specifiek type man: het type dat zijn hand te lang overspeeld heeft en daar nu de gevolgen van zal moeten dragen.

De opnames van May’s derde film — de eerste die ze ook volledig zelf schreef ­— liepen dusdanig uit en gingen dermate boven het budget, dat Paramount de film uit haar handen nam en hem zonder vorm van marketing in de zalen dropte enkel om aan de contractuele verplichtingen te voldoen. Deze moeizame totstandkoming lijkt ook in de film zelf haar weerslag gevonden te hebben: de kijker krijgt het gevoel dat hij deelgenoot wordt gemaakt van het afgematte einde van een verhaal dat al veel langer bezig is. Voornamelijk gehuld in nachtelijke schaduwen en duisternis is Mikey and Nicky tenslotte ook de weergave van het nachtleven met haar eigen wetten en gedragsregels. Een wereld waarin beide vrienden zich al jarenlang weten te handhaven, maar of ook hun vriendschap deze nacht zal overleven, lijkt allerminst in steen gebeiteld.

Digitaal gerestaureerd onder toezicht van Elaine May. De vertoning wordt op do. 7 maart voorafgegaan door een gastles van Bart Versteirt (CINEA) over New Hollywood en Elaine May. 

"Elaine May’s genius goes beyond her Tony-winning performance in “The Waverly Gallery.” The four movies she wrote and directed between 1971 and 1987 are among the strongest Hollywood films of the period." - J. Hoberman, The New York Times

"Elaine May's genius for finding the squirmy humanity within toxic characters finds its purest and most heartbreaking expression in Mikey and Nicky" - Nathan Rabin, Criterion

Lees meer:

Mikey and Nicky: Difficult Men - Nathan Rabin, Criterion

10 Things I Learned: Mikey and Nicky - Kim Hendrickson, Criterion

Mikey and Nicky review – a neglected gem of 70s cinema - Peter Bradshaw, The Guardian

Hoofdinhoud
Media content
Credits

Met: John Cassavetes, Peter Falk, Ned Beatty

Info

LEZING OM 19:00 OP DO 7 MRT

Kijkwijzer

Archief

za 11 mrt 23     17u15
do 7 mrt 24     20u30
zo 10 mrt 24     15u30