Film / Groen

MARCHER SUR L'EAU

Ondertitel
AÏSSA MAÏGA
FR/BE 2021 - 90' NL OT
Categorie
Afbeelding
Marcher sur l'eau

MARCHER SUR L'EAU is het verhaal van het dorpje Tatiste in het noorden van Niger. Tatiste lijdt onder de klimaatveranderingen die de wijde omgeving in woestijn verandert. De 14-jarige Houlaye moet samen met andere meisjes uit het dorp kilometers ver lopen om water te halen. Deze dagelijkse taak verhindert hen om op een normale manier school te lopen. Vele mannen en vrouwen zijn door de constante droogte verplicht om het dorp te verlaten en elders eten en werk te zoeken zodat in het dorp enkel nog kinderen, ouderen, een paar vrouwen en de schoolmeester overblijven. Nochtans weet men dat er zich onder hun voeten een enorm groot ondergronds waterbassin bevindt. Het moet enkel aangeboord worden. De dorpelingen, geholpen door de schoolmeester en de ngo Amman Imman, wat 'water is leven' betekent, kloppen aan bij de overheid om hen een boorinstallatie te bezorgen. De voordelen van een plaatselijke waterput zijn legio: de plaatselijke economie zou weer opleven, zodat de volwassenen bij hun kinderen kunnen blijven, die terug op een gewone manier naar school kunnen gaan.

De film werd gedraaid tussen 2018 en 2020 en toont zonder in grote slogans te vervallen wat de opwarming van de aarde aanricht in een dorp in Niger. Regisseur Aïssa Maïga, een bekende Franse actrice wiens ouders zelf afkomstig zijn uit het Sahel-gebied, laat het verhaal vertellen door de ogen van de jonge Houlaye. Aïssa Maïga heeft op een bijna tedere manier aandacht voor het dagelijkse leven in het dorp. We zien ook de kracht van de overgebleven vrouwen die alles moeten beredderen en organiseren. De woestijnbeelden zijn van een adembenemende pracht, soms te mooi om aan de op gang zijnde tragedie te verbinden.
 

Na de vertoning gaat Esohe Weyden in gesprek met onder andere Aboudlaye Souna Souley (S-eau-S Sahel), Joni Vanderhaeghe en Jonas Peeters (Water4Ghana).

 

I.s.m. 11.11.11, AUHA, Global Minds, Ispirelli, Student en Engagement, Karel de Grote Hogeschool, AP Hogeschool, IDeE, Thomas More hogeschool, Universiteit Antwerpen, USOS en VLIR-UOS. Met steun van Stad Antwerpen en de EU.

Hoofdinhoud
Media content

Archief

di 21 mrt 23     19u30