Film / Groen

LUMUMBA, DE TERUGKEER VAN EEN HELD

Ondertitel
BENOÎT FEYT, QUENTIN NOIRFALISSE & DIEUDO HAMADI
BE 2023 – 85’ NL OT
Categorie
Afbeelding
Lumumba Forever

Avant-première in Vlaanderen

Een jaar geleden hield België een officiële ceremonie als eerbetoon aan de Congolese onafhankelijkheidsheld en premier Patrice Lumumba, vermoord in 1961.

In het kader van de programmatie 125/5 jaar van het AfricaMuseum en met de Congolese onafhankelijkheidsdag in het vooruitzicht, vertoont De Cinema in Antwerpen de nieuwe documentaire Lumumba, de terugkeer van een held van Quentin Noirfalisse, Benoît Feyt en Dieudo Hamadi.

Na de vertoning modereert Nadia Nsayi (verantwoordelijke culturele programmatie AfricaMuseum) een gesprek met Ludo De Witte (auteur van ‘De moord op Lumumba’), Randy Kalemba (voorzitter van de culturele organisatie ICK) en het publiek.

 

LUMUMBA, de terugkeer van een held

61 jaar na zijn moord keert Patrice Lumumba terug naar de Democratische Republiek Congo. Of, zoals een van zijn kinderen het uitdrukte, Congo keert terug naar Congo. Lumumba werd samen met twee van zijn naaste medewerkers vermoord, midden in de Koude Oorlog en tijdens de golf van Afrikaanse onafhankelijkheden. Slechts één tand schijnt de zuurbehandeling van hun lichamen door een Belgische politieagent te hebben overleefd. Deze film vertelt het verhaal van de zeer politieke festiviteiten rond de teruggave van Lumumba's stoffelijke resten, maar probeert vooral te achterhalen wat er van Patrice Lumumba is overgebleven, in Congo en in België. Zijn moord en die op Okito en Mpolo blijven tot nu toe onbestraft.

Info

I.S.M. AfricaMuseum

MET INTRO EN NAGESPREK

Archief

wo 28 jun 23     20u15