Film / Gucci

FUGITIVE CINEMA VERDEELT: Vechten voor onze Rechten en Dokstaking ‘73

Ondertitel
ROBBE DE HERT, FRANS BUYENS
BE 100'
Afbeelding
Vechten voor onze rechten

Vanaf haar oprichting in 1966 zorgde Fugitive Cinema voor een alternatief geluid in de Belgische filmwereld. Het Antwerpse filmcollectief, met Robbe De Hert als spilfiguur, deed dit niet alleen door zelf films te maken, maar ook door films te distribueren die andere verdelers links lieten liggen. Heel wat van die films passen binnen de contestatie van de jaren zestig en zeventig. Op 18 en 19 april vertonen we films over arbeidersprotesten in België en de VS. Diverse films uit Fugitive Cinema’s distributiecatalogus koppelen het sociaal engagement ook aan vormelijke vernieuwing en experiment. Op 26 en 28 april zoomen we in op het werk van onder andere Chris Marker en Ludo Mich.

Dit filmprogramma kwam tot stand in het kader van het Onderzoeksseminarie Film binnen de master Theater- en Filmwetenschap van de Universiteit Antwerpen.

Dokstaking ’73 (Robbe De Hert, België, 1975) 40’

Robbe De Hert, enfant terrible van de Vlaamse filmgeschiedenis en oprichter van het Fugitive Cinema-collectief, maakte met ‘Dokstaking ’73’ een geëngageerd pamflet over de havenstaking in de lente van 1973. Deze staking duurde negen weken en was onderdeel van de opgang van de arbeidersstrijd. De korte documentaire plaatst interviews met politiekers en leden van de vakbond tegenover beelden van de stakende arbeiders. Samen vormen deze een politiek geladen werk, vervuld van sociaal engagement waarvoor De Hert zijn hele leven lang gekend is geweest.

Vechten voor onze rechten (Frans Buyens, België, 1962) 60’

Autodidactisch cineast Frans Buyens toont in ‘Vechten voor onze rechten’ de grote staking van Belgische arbeiders in 1960-61 tegen de eenheidswet van de regering Eykens III. Deze collageachtige documentairefilm werd expliciet opgedragen aan de arbeiders en zorgde voor veel ophef in België. Terwijl in eigen land verschillende festivals de film weigerden, werd Buyens’ werk geprezen op festivals in o.a. Duitsland en Italië. Aan de hand van een strakke, dialectische montage met muziek en voice-over toont Buyens zowel de kracht als de mislukkingen van de Belgische stakingsbeweging.

De vertoning van Dokstaking ’73 gebeurt in samenwerking met het FelixArchief en meemoo, die voor de digitalisering van de film zorgden.

De films worden ingeleid door Gertjan Willems (filmwetenschapper UAntwerpen/UGent) en Patrick Humblet (hoogleraar arbeidsrecht UGent).