Music

Douglas Firs

Ondertitel
donkere kamer sessie
Categorie
Afbeelding

Een album,
in het donker,
in z’n geheel,
van hoogwaardig vinyl,
via superieure apparatuur,
over de beste speakers.

Dat is in een notendop het concept achter De Donkere Kamer, of tewel exclusieve luistersessies in bioscoopzalen. In zo’n setting een album beluisteren is een bijzondere zintuiglijke ervaring. Zeker in het geval van een subliem album als Happy Pt. 2 van Douglas Firs.

Na afloop gaat Otto-Jan Ham in gesprek met Gertjan Van Hellemont, het muzikale brein achter Douglas Firs.

Twee jaar na Heart of a Mother, Douglas Firs' vol lof onthaalde album over zijn overleden moeder en zijn zoontje dat in diezelfde periode werd geboren, heeft hij een opvolger klaar: Happy Pt. 2: een plaat waarop naast melancholie opnieuw energie en hoop te vinden zijn. Het gemis blijft, maar het leven gaat verder. Geluk terugvinden lukt na een tijdje wel weer, maar het zal nooit hetzelfde zijn. 

Gertjan Van Hellemont nam 10 songs op met zijn trouwe band: bassist Simon Casier (Balthazar), drummer Laurens Billiet, broer Sem Van Hellemont en Senne Guns op toetsen, en backing vocals van Roos Denayer (Rosa Butsi). Maar er is nog meer te horen: pedal steel! Saxofoon! Een 16-koppig Hongaars strijkersorkest! Zelfs zoontje Georges, intussen 3, is te horen op de nieuwe Douglas Firs.

Van Hellemont trok naar Los Angeles om de plaat te mixen met Kevin Ratterman (My Morning Jacket, Ray Lamontagne, Afghan Whigs), in de studio waar ook Feist haar laatste album afrondde. Fred Kevorkian (The White Stripes, The National) deed de mastering in New York.

Hoofdinhoud
Media content

 

 

Media content

 

 

Media content
di 27 aug 24     20u15