Film / GEEL

DEUS E O DIABO NA TERRA DO SOL (ZWARTE GOD, BLANKE DUIVEL / BLACK GOD WHITE DEVIL)

Ondertitel
GLAUBER ROCHA
BR 1964 - 120' EN OT
Categorie
Afbeelding
Deus e o diabo na Terra do Sol

Manuel, een arme, goedgelovige veehoeder, vermoordt zijn baas en vlucht met zijn vrouw Rosa naar de sertão, het vruchteloze achterland van Noord-Brazilië. Ze zoeken er hun heil achtereenvolgens bij een beato — een zelfverklaarde heilige die geweld predikt en gezien wordt als een verlosser — en een bende cangaceiros, revolutionaire struikrovers, de hele tijd op de hielen gezeten door de premiejager Antônio das Mortes. Glauber Rocha weeft documentaire elementen, grootse beelden en een bezwerende soundtrack samen tot een razend portret van revolutionaire dromen in het woeste Braziliaanse platteland.

Rocha debuteerde op slechts 24-jarige leeftijd met deze eigenzinnige synthese van antropologie en folklore. Hij was een prominente stem van de cinema novo, de nieuwe Braziliaanse cinema in de vroege jaren zestig van de vorige eeuw. Als jong filmmaker en criticus zette hij mee de bakens uit voor een politiek geëngageerde avant-garde cinema, die inhoudelijk en stilistisch een alternatieve filmtaal zocht voor Hollywood en de mainstream Braziliaanse cinema.

Deus e o diabo na terra do sol (Black God, White Devil) werd in 2022 gerestaureerd door Metropoles Produções AudioVisuais en Paloma Cinematográfica op basis van het originele 35mm-negatief bewaard door de Cinemateca Brasileira. De 4K-restauratie werd uitgevoerd bij Estudios Colors en Estudios JLS in samenwerking met Luis Abramo en Rogerio Moraes, onder toezicht van Rodrigo Mercês.

Lees meer:

Black God, White Devil (1964) - Philippe Meers - Cinea - Anatomie van de film

Hoofdinhoud
Media content
Credits

Met: Othon Bastos, Mauricio Do Valle, Gerlado Del Rey, Sonia Das Humildes

Info

CLASSICS RESTORED I.S.M. CINEA

Archief

za 29 apr 23     17u15
zo 30 apr 23     20u15