Film / GEEL

PARADIGMA

Ondertitel
JOZEF DEVILLÉ & PABLO EEKMAN
BE 2024 - 104'
Afbeelding

Na het succes van THE SOUND OF BELGIUM komen Jozef Devillé en Pablo Eekman terug met PARADIGMA. Met archiefbeelden tonen ze dat klimaatverandering, afnemend vertrouwen in democratie en fake news al decennialang bestaan. De documentaire onderzoekt ons onvermogen deze problemen aan te pakken en laat zien hoe westerse samenlevingen vastzitten in een vicieuze cirkel. PARADIGMA daagt ons uit om de verhalen die ons leven beïnvloeden te herkennen en te herschrijven. Maken wij onze verhalen of maken de verhalen ons?

Aan de hand van uitsluitend archiefmateriaal onthult PARADIGMA dat de problemen waarmee we vandaag de dag worden geconfronteerd, allesbehalve nieuw zijn. De vele gevolgen van klimaatverandering, de erosie van het vertrouwen in de democratie en de verspreiding van nepnieuws zijn al tientallen jaren aan de gang. PARADIGMA is een filmisch essay dat ingaat op ons collectieve onvermogen om deze uitdagingen bij de kern aan te pakken, en onthult dat westerse samenlevingen vastzitten in een loop.

“De film legt niet alleen deze discrepanties bloot, maar confronteert ons eveneens met het feit dat de ervaring van deze kloof van alle tijden is. De paradigma’s laten ons al generaties lang teleurgesteld achter, maar we slaapwandelen rustig verder.”
Sasha Vandecasteele, DeWereldMorgen.be

Menselijke beschavingen worden bijeengehouden door de verhalen die zij delen. Deze verhalen bezitten echter het potentieel om te transformeren in diepgewortelde gewoonten en tradities die, over generaties heen, schijnbaar onbetwistbaar worden. Deze paradigma’s, die vrijwel onopgemerkt ons dagelijks handelen beïnvloeden, kunnen alleen herschreven worden als we ze bewust erkennen voor wat ze werkelijk zijn. En dus wordt de echte vraag: maken we onze verhalen of laten we ons door die verhalen maken?

Lees meer:
Paradigma: een blik op onze toekomst door de lens van het verleden - Dries Everaerts, DeWereldMorgen.be
Brusselse docu Paradigma: 'Traditie is slechts groepsdruk van dode mensen'
- Niels Ruëll, Bruzz
Paradigma: le nouveau documentaire passionnant du réalisateur de "The Sound of Belgium" - ★★★★ Nicolas Clément, Focus

Hoofdinhoud
Media content
zo 18 aug 24     14u30
zo 25 aug 24     14u15

Archief

wo 3 jul 24     20u15
De Cinema
Antwerpen
do 4 jul 24     14u30
De Cinema
Antwerpen